Kreatinin vücudumuzda her zaman bulunan atık bir maddedir aslında. Böyle söyleyince ‘nasıl olsa hep var ne zararı olur ki?’ diyebilirsiniz. Ancak durum aslında hiç de öyle değil bilmelisiniz. Vücudumuzdaki bu maddenin azlığı da çokluğu da sağlığımız için oldukça tehlikelidir.
Vücuttaki tüm kas sistemlerinin günlük faaliyetlerinin sonucunda kreatinin adlı atık bir madde oluşur. Ortaya çıkan bu son atık maddenin kandaki oranı kas aktivitesi ve kas kitlesinden etkilenir. Kaslı kişilerde üretimi yüksekken, zayıf ve yaşlı kişilerde düşüktür. Ancak ortaya çıkan bu maddenin miktarının günler içindeki değişimi oldukça azdır. Kaslardan kan dolaşımına salınan bu atık madde, diğer tüm organik atıklar gibi kan yoluyla böbreklere taşınır.
İçindekiler
Kreatinin Düşüklüğü Nedir?
Genellikle, vücutta çok az bu maddeden üretildiği anlamına gelir. Kaslarda, karaciğerde sorun olduğunu gösterebilir veya hamilelik, kötü beslenme gibi geçici bir durumdan kaynaklanabilir.
Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Bulantı
- Kusma
- Ödem
- Kilo kaybı
- Baş ağrısı
- Cilt kuruluğu
- Vücut ısısında değişim
- İdrar miktarında azalma
- İdrar sırasında ağrı
gibi belirtilere yol açabilir.
Kreatinin Düşüklüğü Neden Olur?
Yaşlılık, kilo kaybı, myastenia gravis ve Duchenne musküler distrofi (DMD) gibi nörolojik hastalıklar, kas kütlesinin azalmasına yol açar. Protein bakımından fakir beslenmek vücut kaslarında zayıflamaya yol açabilir. Tüm bunların dışında, ciddi enfeksiyon varlığı, mesane ve idrar yollarında oluşan tıkanıklıklar, böbreklere olan kan akışının azalması, kalp yetmezliği, böbreklerde hasarlanma, böbrek yetmezliği ve böbrek kanseri gibi ciddi rahatsızlıklarda da kreatinin düşüklüğü görülebilir.
Kreatinin Yüksekliği Nedir?
Genelde böbrekte bir sorun olduğu anlamına gelir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir.
Kreatinin Yüksekliği Belirtileri
- Mide bulantısı, kusma
- Yorgunluk, iştahsızlık
- Sık idrara çıkma, ağrılı-kanlı idrar
- Yüksek tansiyon
- Gögüs ağrıları, kas krampları
- Ödem
- Nefes darlığı
- Cilt kuruluğu
gibi belirtilere yol açabilir.
Kreatinin Yüksekliği Neden Olur?
Başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Ciddi böbrek hasarlanmaları, kronik böbrek hastalıkları, şok, kanın doğru bir şekilde süzülmesine ve vücut için atık olan maddelerin idrar yoluyla vücut dışına atılmasına engel olur. Bu yüzden yüksek olabilir. Aynı zamanda kas distorfisi olarak bilinen nörolojik hastalık, hipotiroidi gibi tiroit bezi hastalıkları, kas yaralanmaları, gut hastalığı, diyabet, hipertansiyon, kan kaybı, yanık, gebelik, ağır egzersizler, karbonmonoksit zehirlenmesi ve dehidrasyon olarak tanımlanan aşırı su kaybı gibi durumlar yol açan diğer rahatsızlıklardır.
Hececiler Ailesi Sağlıklı Günler Diler…
0 Comments